• Novinky

            • Olympijský odznak všestrannosti je tu opäť!


            • Premenlivé jesenné mesiace sme počas hodín telesnej výchove venovali rôznym aktivitám. Jednou z nich bolo aj zapojenie do už tradičného projektu - Olympijský odznak všestrannosti. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) sa opäť rozhodol preveriť deti základných škôl z celého Slovenska v šiestich pohybových disciplínach. My ako škola bažiaca po výzvach sme si túto príležitosť nemohli nechať ujsť. Dynamiku, vytrvalosť, rýchlosť a silu sme testovali v týchto, už nám známych, disciplínach: výdrž v zhybe nadhmatom, vytrvalostný člnkový beh, ľah – sed za 30 s., skok do diaľky znožmo z miesta, hod 2 kg medicinbalom vpred, člnkový beh 10 x 5 m.

               

              Žiaci 6. až 9. ročníka mali možnosť okúsiť vyššie spomenuté disciplíny a byť tak súčasťou velkolepej oslavy športu. Dlhé týždne sme merali výkony žiakov, sledovali ich progres ale aj pády s cieľom podať čo najlepší výkon. Namerané výsledky sme odoslali SOŠV na spracovanie. Dáta z celej krajiny boli analyzované a porovnávané, a dnes už vieme, ako sme v konkurencii slovenských detí obstáli.

               

              V 6. ročníku získali bronzové odznaky Jakub Gavora a Viktória Rajská. V tejto triede sa podarilo získať dvom žiakom aj strieborné odznaky, gratulujeme Zare Sojkovej a Patrikovi Krecinovi.

               

              V 7. A sa podarilo získať 3 odznaky. Bronzovými sa môžu pýšiť Ondrej Sokol a Simon Rajský. A najcennejším, zlatým, Lukáš Lenčéš.

              7. B sa taktiež nedala zahanbiť. Sofia Sokolová a Terézia Korytárová získali bronzový odznak. Strieborným sa môžu pochváliť dvojičky Vanesa a David Juhaziovci ale aj Timotej Mikulec. A zlaté odznačiky získali svojimi spartanskými výkonmi Šimon Jakubčín a Matej Sojka.

              Ôsmaci boli počtom odznakov najúspešnejší. Celkovo sa im podarilo ukoristiť 10 odznakov. Na bronzové odznaky dočiahli hneď štyria žiaci: Tomáš Holovič, Peter Karvay, Samuel Matušica, Vanesa Vondenová. Rovnaký počet žiakov získalo aj strieborný odznakHana Dudíková, Timotej Kohút, Miriam Mázsarová a Lucia Rutová. Pochváliť sa dvoma zlatými môžu Amálie Radimáková a Ema Sojková.

              Zabrali aj naši deviataci. A v celoslovenskej konkurencii uchmatli 4 odznaky. Tri bronzové získali Katarína Javorová, Matej Lenčéš a Andrej Skupin. A zlatý odznak ovládla Katarína Kurbelová.

              Marko Baran

            • Oznam

            • Oznam – skrátenie vyučovania

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi oznamuje, že z prevádzkovo organizačných dôvodov bude dňa 30. januára 2024 skrátené vyučovanie. Vyučovanie končí 5. vyučovacou hodinou o 12.30. ŠKD bude riadne v prevádzke.

                                                                                                                                         Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                              riaditeľka školy

            • Šaliansky Maťko J. C. Hronského

            •  

              Aj v tomto školskom roku vytvárame našim žiakom priestor na rozvoj recitačných schopností. V uplynulom týždni sa na našej škole uskutočnila súťaž v prednese slovenských povestí pod názvom Šaliansky Maťko J. C. Hronského. Súťaže sa zúčastnili recitátori 2.- 7. ročníka, ktorí súťažili v troch kategóriách. Prednes povestí sa žiakom vydaril, porota mala ťažkú úlohu.

              Nakoniec sa zhodla na nasledovnom poradí:

              1. kategória:1. miesto - Ruth Neslušanová (2.A)

              2. miesto - Janka Šipkovská (3.B)

              3. miesto - Michal Hrivnák (3.B)

              2. kategória:

              1. miesto - Elisabeth Hannah Bale (4.B)

              2. miesto - Katarína Kurbelová (4.B)

              3. miesto - Miroslav Kavoň (4.A)

              3. kategória:

              1. miesto - Miriam Kristína Koštialová (6.A)

              2. miesto - Terézia Korytárová (7.B)

              Všetkým malým i veľkým recitátorom ešte raz blahoželáme. Víťazom držíme palce v okresnom kole!

              Mgr. B. Kmecová

            • Poďakovanie

            • Poďakovanie – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

               

              Dobrý deň, 

               

              v prvom rade želám všetko len to dobré a krásne do nového roku 2024.

              Vaše krabičky boli odovzdané v kláštore Milosrdných sestier sv. kríža v Podunajských Biskupiciach, ktorý je zároveň aj charitným domom chorých a starých sestier, kde vyčarili úsmev mnohým. 

              Zo srdca ďakujem a verím, že opäť o rok spoločne vyčaríme úsmev na tvárach seniorov. 

              S pozdravom

               

              PhDr. Lucia Madarová

              oficiálny lokálny koordinátor

          • Lyžiari zo Serede v končinách bryndzových halušiek
            • Lyžiari zo Serede v končinách bryndzových halušiek

            • Žiaci siedmeho ročníka po zimných prázdninách nezasadli do lavíc ako ich mladší či starší kamaráti. Čakal ich týždeň plný zábavy, pohody, nových priateľstiev, snehu, lyžovania a najmä pokoja od školských povinností. Áno, aj tento rok si siedmaci z istého uhla pohľadu predĺžili zimné prázdniny. V pondelok 8.1. pred siedmou hodinou rannou sa zoskupila 28-členná partia, aby sa vydala odkrývať čaro lyžiarskeho výcviku. Po zozbieraní všetkých  tlačív, sme nasadli do autobusu, v ktorom mal pán šofér v GPS-navigácii zobrazený jasný cieľ - Malinô Brdo.

              Približne trojhodinovú cestu na čarokrásny Liptov si žiaci skracovali spievaním piesní a púšťaním hudby, pričom sme mohli počuť naozaj rôznorodý repertoár. Rozsah  predstavoval hity od Kollárovcov, cez Modus až po “Ona ľúbi pomaranče”. V Ružomberku sme sa kabínkovou lanovkou vyviezli na vrcholovú stanicu a potom už po vlastných nohách museli dokráčať  k Májekovej chate nachádzajúcej sa rovno pod zasneženými svahmi z jednej strany a hustým ihličnatým lesom z druhej strany. Horská chata predstavovala dokonalé útočisko pred zimou. Strava v nej bola pestrá cez parané buchty, boloňské špagety, rezeň…, ale deti často frflali a najviac by ich na tanieri potešilo “big menu” z McDonaldu.

              Hneď po príchode sa žiaci ubytovali a naobedovali. Dostali priestor na vytrávenie a hurá na svah. Mrazivé a slnečné počasie bolo predzvesťou idylickej lyžovačky. To nám vydržalo až do piatku, keď snežilo. Snehu bolo síce pomenej, avšak trate boli kvalitne pripravené a držali do neskorých poobedných hodín po celý týždeň. Deti boli rozdelené do dvoch skupín v závislosti od ich zručností. Prvú skupinu predstavovali aktívni lyžiari a tú druhú žiaci, ktorí ešte nestáli na lyžiach, alebo tí, ktorí s nimi majú len malé skúsenosti. Tým pádom mohli inštruktori hneď pracovať na ich lyžiarskych zručnostiach a cibrení správnej techniky. Pohybové ale aj mentálne predpoklady u detí boli veľmi rozmanité a každý robil progres svojím tempom, čo predstavovalo výzvu aj pre samotných inštruktorov. Päť dní na lyžiach žiaci drilovali početné lyžiarske prvky, absolvovali lyžiarsky pretek, mnohí si vyskúšali jazdu po nerovnostiach alebo s akrobatickými kúskami, to všetko prinieslo svoje ovocie. Všetci sa tak v piatok mohli s pokojom po poslednej jazde nazvať lyžiarmi.

              Čas po lyžovačke sme trávili spolu na chate, či už osobným voľnom alebo rôznymi zábavnými akciami, akými boli vedomostný kvíz, súťaže v tímoch, vtipné hry z Partičky, prípadne program detí pre pedagógov… a všetko bolo zavŕšené posledný večer hromadnou guľovačku iba za svetla hviezd a ratrakov upravujúcich svahy.

              A takýto bol náš prvý týždeň po zimných prázdninách, chcem sa vrátiť späť na hory. 🙁

               

              Marko Baran

            • Pozvánka

            • Pozvánka – rodičovské stretnutie, triedne schôdzky

                          Riaditeľka  CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi pozýva rodičov na triedne rodičovské spoločenstvá 1. až 9. ročníka, ktoré sa uskutočnia dňa 15. januára 202415.30 hod (1. až 4. ročník), o 16.00 hod (5. až 8. ročník), o 15.30 hod (9. ročník),  v jednotlivých triedach CZŠ.

                                                                                                                                 Ing. Monika Kroláková

                                                                                                                                      riaditeľka školy