• Novinky

            • Pripravení na leto

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pripravení na leto.

              Pripravení na leto? Žiaci 3.ročníka si počas celého týždňa vychutnávali vyučovanie v priestoroch plavárne ZŠ J. Fándlyho. Celá trieda sa zúčastnila plaveckého výcviku, ktorý je pre deti v tomto ročníku povinný. Deti boli rozdelené do dvoch družstiev a počas celého týždňa zlepšovali svoje plavecké zručnosti. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť detí z pobytu vo vode, čo bolo na ich tvárach aj vidieť. Boli sme na našich žiakov pyšné. Boli disciplinovaní, snaživí a každý urobil veľa práce. V závere plaveckého výcviku žiaci predviedli svoje získané plavecké schopnosti v pretekoch. Každý si odniesol spomienkové „mokré vysvedčenie“ a tí najlepší aj medailu. V dievčenskej kategórii sa najlepšie umiestnili: 1.miesto: Simay Bošková, 2.miesto: Karolína Navrátilová, 3.miesto: Terézia Póšová. V chlapčenskej kategórii sa najlepšie umiestnili: 1.miesto: Šimon Kurbel, 2.miesto: Dávid Urbaník, 3.miesto Lukáš Zachar. Veríme, že deti sa aj takto pripravili na blížiace sa letné prázdniny a šantenie s kamarátmi v bazénoch. L. Lukáčová

            • Púť detí Marianka 2022

            • Púť k Mamine

               

              Organizátori púte a hnutie eRko nás srdečne pozývajú na púť do Marianky.  Viac informácií nájdete na plagáte.

                                                                                                                                                 A. Kojšová

          • Bosonohá olypiáda
            • Bosonohá olypiáda

            • Blížiaca sa olympiáda v ŠKD. 

              Záleží nám na zdravom a zmysluplnom pohybe detí, ktoré navštevujú naše ŠKD. Rozhodli sme sa čas, ktorý nám ešte ostáva do začiatku letných prázdnin, využiť zdravo, športovo, bosonoho :) Zapojili sme sa do aktivity "Poďme rozhýbať Slovensko v bosonohej olympiáde". Bosá chôdza a čerstvý vzduch totiž pôsobia príjemne a zároveň stimulujú mozog. Samotná olympiáda bude prebiehať v týždni od 30. mája do 3. júna 2022. Preto aj tohtoročný deň detí oslávime v ŠKD inak. Spoločnými prvkami s každoročným MDD budú nepochybne smiech, zábava, radosť. Tentokrát ich navyše doplníme zdravým pohybom. Aby sme boli na olympiádu kvalitne pripravení, celý mesiac máj venujeme v ŠKD rôznym poučným rozhovorom, úlohám či súťažiam o našom tele (chodidlách, nohách, chrbtici, mozgu atď.). Na masírovanie a precvičovanie chodidiel využívame čistý, zdravý a príjemný trávnatý povrch v našej školskej záhrade, umelý trávnik na multifunkčnom ihrisku, koberec v ŠKD či žinenky v telocvični. Jednoducho - zdravo cvičíme, hýbeme sa. Držte nám palce, aby bola naša príprava a následná olympiáda úspešná, prospešná a zároveň zábavná.             Vychovávateľky ŠKD

            • Ukáž, čo je v Tebe!

            • Rád súťažíš, si tímový hráč a máš široký záber vedomostí? Tak neváhaj a príď stráviť super poobedie pri kvíze Súboj mozgov. Poskladaj si akýkoľvek 4-členný tím, jediná podmienka je aby to boli žiaci našej školy. Vyplň prihlášku, ktorú nájdeš na malom stolíku (pred vrátnicou) alebo si ju vypýtaj v kabinete SJL a vyplnenú ju aj odovzdaj v kabinete SJL do 23.5.2022.

              Tešíme sa na účastníkov!

            • Atletický štvorboj

            • Počas predošlých dvoch týždňov teploty vonku výrazne stúpli a slnečné lúče nás ohrievali veľmi intenzívne. Počasie nás priam priťahovalo na vonkajšie športové dráhy. V rámci telesnej výchovy sme sa preto rozhodli tieto poveternostné podmienky využiť na súťaženie. Pani učiteľke Radimákovej vskrsla myšlienka usporiadať atletický štvorboj, do ktorého sa mala zapojiť celá škola. Ako už vyplýva zo samotného názvu, svoje schopnosti si žiaci porovnávali v štyroch disciplínach - 1. hod granátom, 2. skok do diaľky z miesta, 3. beh (250 m), 4. skoky cez švihadlo. Išlo o športové oblasti, ktoré mali preveriť všestrannosť našich žiakov v oblasti pohybovej, silovej, vytrvalostnej a dynamickej. Motiváciou pre deti boli vecné ceny pre najlepších, ale taktiež možnosť pýšiť sa pomyselným titulom kráľa atletiky” na škole. Kto si viedol najlepšie? Na prvom stupni dominovali športoví štamgasti”, ktorí sa pravidelne pri týchto typoch podujatí umiestňujú na popredných miestach. Najlepšie si počínala štvrtáčka Zara Sojková, táto nadaná atlétka svojimi výkonmi predčila aj všetkých chlapcov z prvého stupňa a právom jej patrí titul kráľovná atletiky”. Na druhom mieste sa umiestnil Jakub Gavora zo IV.B. A stupienok víťazov dopĺňa na treťom mieste Bohuslav Okoličányi z III.A. Na druhom stupni sa viedli napínavé súboje jednotlivcov a často rozhodovali o lepšom výkone sekundy či centimetre. Prvou meranou disciplínou bol beh na 250 m. Tento bežecký úsek je veľmi náročný či už fyzicky alebo psychicky. Základom pre úspešné zvládnutie je odhadnutie svojich síl a nastavenie správneho tempa. A to sa najlepšie podarilo Christianovi Chrisovi” Boškovi z VIII.A, ktorý s časom 39,02 s. prešprintoval všetkých. V poradí druhou disciplínou bol skok do diaľky z miesta. Aj v tejto disciplíne kraľoval Chris s výkonom 2,49 m, čím ukázal svoju výbušnosť v dolných končatinách. Chrisovi sa podarilo hodiť najďalej aj granát, keď atakoval hranicu 40 metrov. V skokoch cez švihadlo preukázal vynikajúci rytmus a symbiózu horných a dolných končatín Timotej Chmelár, ktorému sa behom jednej minúty podarilo preskočiť švihadlo 136-krát. Kráľom atletiky druhého stupňa sa stal Chris Boška z VIII.A. Jeho dominancia sa ukázala hneď v troch disciplínach. Druhou bola jeho spolužiačka Ema Horská, tá sa taktiež preukazovala všestrannosťou a vyrovnanosťou pri všetkých športoch. Pódium víťazov uzatvorila Barbora Kopálová z IX.A.

               

              Veľká vďaka patrí všetkým osobám podieľajúcim sa na tomto podujatí, zvlášť pani učiteľkám na telesných výchovách. Poďakovanie si zaslúžia aj všetci žiaci, ktorí sa aktívne zapojili do atletického štvorboja. Myslím, že táto športová akcia sa rozhodne vydarila a má potenciál aj do ďalších rokov. Športu zdar!

               

              Mgr. Marko Baran

            • Úspešní recitátori - Mihálikova Sereď

            • Úspešní recitátori

              Dňa 9.mája 2022 sa konal 17. ročník regionálnej súťaže v prednese slovenskej poézie a prózy  „ Mihálikova Sereď “. Do súťaže sa zapojilo  33 súťažiacich zo 7 škôl spolu s našou CZŠ sv. Cyrila a Metoda. Súťaž sa konala v Dome kultúry v Seredi a naši žiaci si svojím výkonom vybojovali i zopár diplomov:

              1.kategória (1.-2.roč.) - próza – šikovná prváčka Alžbetka Löfflerová získala krásne 2. miesto.

              2.kategória (3.-4.roč.) - poézia - naša usmievavá tretiačka Nelka Martináková sa umiestnila na peknom 3. mieste.

              3.kategória (5.-7.roč.) - poézia -naša piatačka Sára Drešková získala za svoju recitáciu 2.miesto.

              4.kategória (8. – 9.roč.)-poézia - deviatačka Hana Valábková sa umiestnila na 3.mieste.

              Tešíme sa z úspechu našich žiakov, všetkým srdečne gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy i Dorotke Barancovej, Monike Kováčovej a Nele Karmažínovej.

               

              L. Kurbelová

               

            •  „Vyhraj IT Techniku pre svoju školu“

            • Obľubujete nakupovanie v spoločnosti Lidl a zároveň máte záujem podieľať sa na zveľaďovaní našej školy? Zrejme teraz hľadáte súvislosť medzi obchodným reťazcom a vzdelávacou inštitúciou. Poďme si ju objasniť. Spoločnosť Lidl slovenská republika, v.o.s., pripravila pre všetky základné a stredné školy na území Slovenska súťaž s názvom „Vyhraj IT Techniku pre svoju školu“, v ktorej najlepšie umiestnené školy odmení výpočtovou technikou.

              Žijeme v dobe, kedy počítačová technika napreduje každým dňom míľovými krokmi vpred. Preto tá súčasná veľmi rýchlo zastaráva. Pokiaľ chceme byť vo vyučovaní inovatívni, dôležitú rolu v tom zohráva aj technika a pomôcky, s ktorými pracujeme. Časy, kedy k motivovaniu žiakov stačila krieda a zelená tabuľa, sú dávno preč. Technológie tvoria dôležitú súčasť životov našich detí, ktoré k ním veľmi rady inklinujú. Práve preto sa tieto elektronické zariadenia stávajú a už aj stali neoddeliteľnou pomôckou každého učiteľa. Všetci však vieme, aké je finančne náročné aktualizovanie výpočtovej techniky. Lidl dnes ponúka možnosť, ako môžeme vylepšiť vybavenie školy a žiakom skvalitniť vyučovací proces, tak prečo túto príležitosť nevyužiť?

              Ako podporiť našu školu v tejto súťaži? Veľmi jednoducho, stačí, ak sa pri Vašom rodinnom nákupe z veľkého počtu supermarketov rozhodnete práve pre Lidl a urobíte tam tržbu v hodnote 20 eur, za ktorú obdržíte balíček nálepiek „Slovenskô ako maľované“. Balíček s nálepkami sa však dá kúpiť aj samostatne v hodnote 0,49 eur. Tento balíček zahŕňa 5 nálepiek a hlasovací kód. Nálepky obsahujúce krásy Slovenska si môžete lepiť do knihy s rovnomenným názvom ako má aj samotný balíček s nálepkami. Kód sa dá zužitkovať, keď kliknete na stránku malovaneslovensko.sk, kde môžete dať hlas našej škole, čím zvýšite jej šancu uspieť v súťaži. Hlasovať môžete do 30.6. 2022.

               

              Zhrnutie postupu:

               

              1. Návšteva supermarketu Lidl
              2. Nákup v hodnote 20 eur / kúpa samostatného balíčka s nálepkami a hlasovacím kódom za 0,49 eur
              3. Klik na stránku malovaneslovensko.sk
              4. Výber školy, napísanie kódu, odoslanie hlasu

              Za každý jeden hlas Vám zo srdca ďakujeme!

          • Aj my hľadáme deti, ktoré pomáhajú
            • Aj my hľadáme deti, ktoré pomáhajú

            • Pozývame žiakov našej školy urobiť dobrý skutok a napísať o ňom. Zapojte sa do projektu Detský čin roka 2022!

              Aké sú pravidlá súťaže?

              • žiaci môžu správu o svojich skutkoch napísať v rozsahu maximum 1 strany A4
              • žiaci môžu napísať aj o dobrom skutku, ktorý vykonali iné deti vo veku do 15 rokov
              • do projektu možno zaslať aj správu o kolektívnom dobrom skutku
              • o dobrom skutku dieťaťa do 15 rokov môžu napísať aj pedagógovia a iné dospelé osoby
              • skutky, o ktorých pisatelia píšu, musia byť už realizované a pravdivé
              • každý z autorov dobrého skutku, ktorý získa najväčšiu podporu detí vo svojej kategórii, bude vyhlásený za držiteľa ocenenia Detský čin roka 2022 a odmenený vecnou cenou. Ten, kto napíše o dobrom skutku, ktorý získa ocenenie, bude odmenený vecnou cenou.

              Pisatelia môžu zaradiť dobré skutky do jednej z ôsmich kategórií:

              • Záchrana ľudského života
              • Pomoc v rodine
              • Pomoc rovesníkom
              • Pomoc ľuďom
              • Pomoc prírode
              • Dobrý nápad
              • Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin
              • Dobrý čin na nete

               

              Svoje príspevky do súťaže môžete odovzdať p. uč. Kojšovej do 15. júna 2022.

              1. Kojšová
          • Máme víťazov!
            • Máme víťazov!

            • Našim žiakom – Katke Javorovej, Matejovi Kavoňovi a Matejovi Kurbelovi sa podarilo zvíťaziť v dekanátnom (okresnom) kole Biblickej olympiády. V diecéznom (krajskom) kole získali 2. miesto. Ich snaha zobrať vo voľnom čase do ruky Sväté písmo, lepšie ho spoznávať a hľadať v ňom inšpiráciu pre svoj život, ale aj schopnosť spolupracovať, im priniesli ovocie. Srdečne im blahoželáme!       A. Kojšová

          • Krása Slovenska - naše lesy
            • Krása Slovenska - naše lesy

            • Les a všetko, čo v ňom  žije po stáročia existovalo takmer v dokonalej harmónii. V lese nič nevyjde nazmar, všetko má svoje miesto, význam a trvanie. Je to prirodzený kolobeh života. Lesy sú neoddeliteľnou súčasťou obrazu Slovenska. Či sa jedná o okolie riek alebo o naše pohoria, takmer vždy je niekde na obzore les, alebo aspoň lesík. Tú zeleň vystupujúcu na horizonte vnímame takmer podvedome, ale len málo ľudí vie, čo sa tam odohráva, kto alebo čo tam žije, či rastie.  Len niektorí si uvedomujú, že voda netečie z vodovodného kohútika, ale najčastejšie sa zbiera niekde v lesoch, že jednotlivé stromy a aj lesy tlmia hluk, znižujú množstvo prachu v našom okolí a sú útočiskom rozličných druhov rastlín a živočíchov. Je dôležité poznať tieto vzťahy, aby sme ich neničili, ale aby sme im rozumeli, lebo tak chránime sami seba a našu vlastnú budúcnosť. Les, respektíve lesné prostredie využívame aj na voľnočasové aktivity, ale nesmieme pri tom zabúdať, že les rastie dlho, obvykle niekoľko ľudských generácií. Takmer neexistuje človek, ktorého by nepotešil čo len letmý pohľad na rozkvitnutú lúku plnú tých najúžasnejších tvarov, farieb a vôní alebo prechádzka lesom plným tajomných zvukov pod majestátnou klenbou stromov. V prírode hľadáme harmóniu,  čerpáme z nej energiu a utiekame sa do nej ako zdroju zážitkov a poznania. Na hodinách výtvarnej výchovy sme si pripomenuli obrazce našich krásnych lesov, ktoré sme videli na vlastné oči, či už na prechádzke s rodinou, alebo priateľmi.      Na takú krásu sa tak ľahko nezabúda a preto všetci  s radosťou znázornili svoje zážitky vo svojich kresbách, či maľbách.

            • Apríl v ŠKD 1. oddelenie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Apríl v ŠKD 1. oddelenie.

              1. oddelenie ŠKD - apríl 2022 Mesiac apríl sme odštartovali dokončením vitráží kvetín a potom sme sa s nadšením vrhli na naše prvé „VEĽKONOČNÉ DIELNE“. V priebehu celého prvého týždňa sa nám podarilo vyrobiť krásne kuriatka, origami – zajačiky, vymaľovať si vlastnú veľkonočnú pohľadnicu a kraslice, v rámci súťaže poskladať veľkonočné puzzle, prečítať si rozprávku a v záhrade nájsť poklad – veľkonočnú šibačku a riekanku, ktorá bola v slabikách ukrytá v celom priestore. Vďaka našej pravidelnej starostlivosti vzrástla NAŠA MALÁ ZÁHRADKA. Pretože nás pani Jar obdarovala nádherným počasím, čas sme trávili vonku. Pani vychovávateľka pre nás pripravila ďalší trojboj – skok cez švihadlo, dribling a hod na terč. S vervou sme sa pustili do zápolenia. Diplomy, medaily, ceny a úprimný potlesk porazených nás „víťazov“ veľmi potešili. Na multifunkčnom ihrisku hráme florbal, futbal, vybíjanú a hádžeme na kôš. Radi maľujeme kriedami na zem, beháme, podliezame lano alebo len tak beháme a rozprávame sa. V rámci „MESIACA LESA“ sme si rozprávali u užitočnosti prírody pre náš život a dôležitosti ju chrániť. Spoločne sme vytvorili úžasnú koláž „Les a život v ňom“. V triede sme sa na záver mesiaca zahrali na architektov a z rôznych kociek a stavebníc postavili úžasné stavby. Tešíme sa na ďalšie naše aktivity a kamarátstvo. Pavlína Radimáková, vychovávateľka